page headline img

Zgodovina destilacije

Iztiskanje eteričnih olj se izvaja z destilacijo. Rastline se naloži v destilator, ki je pravzaprav ogromen ekonom lonec. Para gre pod pritiskom skozi rastline in globule eteričnih olj zaradi toplote počijo. Olje hitro izhlapi. Nato gredo para ali vodni hlapi in hlapi eteričnega olja ven na vrhu destilatorja in po cevi, ki jo hladi voda. To zgosti hlape nazaj v tekočino. Nato je lahko ločiti vodo od eteričnega olja, ker se ne mešata, in esenca plava na vodi.

Povprečni pridelek eteričnega olja iz surovine je 1,4 odstotka, kar pomeni, da je potrebnih približno 70 kilogramov rastlinja za 1 kilogram eteričnega olja. Včasih več, včasih manj. 1 kilogram eteričnega olja sivke zahteva 160 kilogramov sivkinih cvetov, 1 kilogram eteričnega olja vrtnic pa celo 4000 kilogramov svežih cvetnih listov vrtnic. Tu je pridelek le 0,025 odstoten, kar opravičuje visoko ceno vrtničnega olja.

Eterična olja so dišeča in zelo hlapljiva, kar pomeni, da zlahka izhlapevajo. Niso mastna in se precej razlikujejo od mastnih olj. Njihova konsistenca je bolj podobna vodi kot olju.