page headline img

Narava vonja

Vonjanje poteka prek približno desetih milijonov vohalnih živčnih celic sluznice v zgornjem delu nosu. Ta sluznica je edino mesto v telesu, kjer je osrednji živčni sistem odprt in v neposrednem stiku z zunanjim svetom. Njene celice so možganske celice in njihovih 80 milijonov dlačic s specializiranimi receptorji zbere neverjetne količine informacij. Ko dihamo, vonjamo. Z vsakim vdihom vdihnemo najbolj rahločutne informacije iz našega okolja. Molekule vonja na teh receptorjih povzročijo kemične reakcije, ki se prenesejo neposredno v limbični sistem – eden najstarejših delov naših možganov – kot električni dražljaji, ne da bi jih razvrščala možganska skorja.

Limbični sistem je baza čustev, spomina, ustvarjalnosti, motivacije in reguliranja avtonomnega živčnega sistema, ki ureja dihanje, srčni utrip in prebavo. Na vse te funkcije neposredno vplivajo vonjave, ne da bi se v to vmešala naša zavest. To pomeni, da je vonjava že vplivala na nas na nezavedni ravni, še preden smo jo zavestno sprejeli; vplivala je na naša čustvo, srčni utrip, hitrost dihanja, itd.

Vonjave spodbujajo sproščanje nevrotransmiterjev, kot so enkefalini, andorfini in serotonin, ki v nas vzbujajo čustva sreče, poživitve, dobrega počutja in sproščanja. Vemo pa, da sta sreča in blaženost bistvena za naše zdravje ter da negativen misli in nesrečnost spodbujata povzročata bolezni.

Torej so vonjave eteričnih olj idealno sredstvo za vplivanje na naša čustva, izboljšanje našega čustvenega počutja, vzdrževanje sproščenosti, duševnega miru in spodbujanje sreče.

Dejstvo, da so vonjave in spomini shranjeni skupaj v limbičnem sistemu, pojasni, zakaj lahko vonjave prikličejo spomine. Najbrž je že vsak izkusil, da določena vonjava prikliče spomin, na primer iz otroštva, ali druge dogodke iz preteklosti, ki so povezani s to vonjavo.