page headline img

Mahariši Maheš Jogi

Mahariši Maheš Jogi

Mahariši je razsvetljen modrec, ki je svoje življenje posvetil ustvarjanju družbe brez trpljenja. Takšna družba je osnovana na posameznikih, ki imajo v celoti razvit človeški potencial. Iz različnih vidikov življenja je ljudem predstavljal Celotno znanje vseh naravnih zakonov – Vedo, s ciljem v vsakem od nas oživiti Brahmi četano – zavest enosti, zavest trajnostno oživljenje blaženosti, v kateri živijo vsi zakoni Narave. V tem stanju zavesti človek popolnoma spontano živi vsemu življenju podpirajoče življenje. Njegovo delovanje neguje vsak vidik stvarstva, vsak njegov korak je podprt z neskončno razvojno močjo naravnega zakona.

Mahariši je predvsem znanstvenik. Dejal je, da: »Skozi okno znanosti vidim dobo razsvetljenja«.

MMYTako je danes po celem svetu cenjen kot vodilni znanstvenik na področju razvoja zavesti. Uspelo mu je popolnoma obnoviti tisočletja staro, vendar napačno razumljeno vedsko literaturo, saj je v popolnosti pojasnil tako njen teoretični kot tudi praktični pomen in jo tako predstavil v obliki popolne znanosti o zavesti.

Maharišijeva vedska znanost in tehnologija razvija poln potencial Naravnega zakona v človekovi zavesti, kar je osnova za izboljšanje vseh vidikov posameznikovega življenja.

Tehnika Transcendentalne meditacije, ki je subjektiven in praktičen vidik Maharišijeve vedske znanosti in tehnologije, je najbolj razširjen in z znanstvenimi raziskavami podprt program samorazvoja na svetu.

Več kot osem milijonov ljudi različne starosti, različne stopnje izobrazbe in različnih načinov življenja, se je naučilo Maharišijevo Transcendentalno meditacijo in več kot sto tisoč se jih je naučilo Maharišijev TM-Sidhi program z jogijskim letenjem, ki je naravna nadgradnja tehnike Transcendentalne meditacije in močno poveča vse njene dobrobiti redne vadbe, tako za posameznika, kot tudi za celotno družbo.

Mahariši je poleg tehnike TM in njenih naprednih tehnik razvil vrsto vej vedske znanosti, ki podpirajo človekov razvoj v smeri razsvetljenja. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je razvil Mahariši ajurvedo, katere cilje je odpraviti vse ovire v obliki bolezni in slabega počutja, ki se lahko pojavijo na poti samorazvoja. Poleg Mahariši ajurvede je razvil tudi Gandharva vedo, Sthapatya vedo – znanost o popolnem bivalnem prostoru, Vedsko astrologijo, in drugo.

V svojem življenju je ustvaril milijone svetilnikov, ki v prihajajočih letih usmerjajo družbo v smer popolne družbe brez trpljenja, v kateri noben otrok ne bo umrl pred svojimi starši in v kateri bodo ljudje živeli dolgo, srečno, mirno in zdravo življenje v smeri nesmrtnosti.