page headline img

Uvod

Ajurveda- znanje o življenju

MA_UVOD

Ajurveda je starodavna znanost o ohranjanju zdravja, ki je stara že tisočletja. Ajurveda dobesedno pomeni znanje o življenju oziroma znanje o dolgem življenju.

Vendar ajurveda ni le to. Poglobljeno razumevanje vedskih tekstov nam razkrije resnico, da je ajurveda znanje o tem, kako v življenju oživiti raven Atme – čiste biti, ki je nesmrtnost.

Mahariši ajurveda to doseže z razumevanjem neravnotežij skritih na ravni, kjer se zavest manifestira v človeško telo, in z odpravljanjem teh ravnotežij. Najprej na tej najgloblji ravni in nato na vedno bolj grobih ravneh.

Ajurveda je izredno celovit sistem naravne medicine. Je najstarejša oblika naravne medicine na Zemlji, uradno priznana s strani Svetovne zdravstvene organizacije (angl. WHO – World Health Organization).

Tako kot številne starodavne vedske tehnologije je bila tudi ajurveda v zadnjih stoletjih razdrobljena in v veliki meri pozabljena znanost. V zadnjih 25 letih je Mahariši Maheš Jogi (znan predvsem po tehniki Transcendentalne meditacije) s pomočjo na stotine strokovnjakov ponovno vzpostavil ajurvedo v vsej svoji izvorni veličini. Ta obnovljena in celovita ajurveda se imenuje Mahariši ajurveda.

Mahariši ajurveda je celovita znanost, ki k zdravju pristopa s štirih komplementarnih strani: s strani zavesti, telesa, obnašanja in okolice. Za vsako področje Mahariši ajurveda uporablja številne različne pristope:

  • na strani zavesti: Transcendentalna meditacija, napredne tehnike, TM-Sidhi tehnike, tehnike vedskih vibracij, itd.;
  • na strani fiziologije: joga-asane, dihalne vaje, metode prečiščevanja fiziologije- tj. odstranjevanja toksinov iz telesa, nasveti za prehrano, rastlinski in mineralni preparati, itd.;
  • na strani obnašanja: nasveti za dnevno in sezonsko rutino, pravila osebne higiene in obnašanja, itd.;
  • na strani okolice: skrb za zdravje družbe kot celote,Mahariši učinek, Sthapatja Veda (vedska arhitektura), glasba, barve, itd.;