page headline img

Vata doša

Ljudje pri katerih prevladuje "Vata doša" so vitki, hitri, živahni, duševno zelo aktivni, pogosto boječi in pozabljivi, hitro jih zebe. Imajo nereden apetit in slabo prebavo. Pogosto slabo spijo in imajo revmatične težave. Kadar so v stresni situaciji, veliko jedo. So precej nervozni, govorijo in hodijo hitro.

Zima je Vata obdobje

 

Splošna karakteristika njihovega delovanja je nerednost in nemir. Preveč je skrbi in strahov, odločitve se težko sprejemajo. Do prenakopičene Vata doša prihaja najpogosteje zaradi stresa in pomanjkanja počitka. Tudi mrzlo vreme, neredni ali preveč suhi obroki, potovanja ali prekomeren študij , gledanje tv-ja in delo za računalnikom - vse to prenakopiči Vata došo.

Predstavljajte si, da ste na mednarodnem letališču in čakate na letalo. Nenadoma po zvočnikih sporočijo, da bo vaš let prestavljen za 3 ure. Kaj lahko opazite pri ljudeh, ki čakajo na to letalo? Vata tip človeka bo začel nemirno in živčno begati okoli (ker je Vata doša odgovorna za fiziološke procese transformacije in gibanja, so Vata ljudje navadno nemirni, veliko razmišljajo, so nervozni, ves čas v gibanju). Lahko da ga bo postalo strah, kaj se lahko zgodi ob nenadni zamudi letala ali pa se mu bodo porajale skrbi, kaj bo omenjena zamuda povzročila ali do česa npr. lahko privede….

Poglejmo še enkrat osnovne lastnosti Vata doše:

- lahka, vitka telesna konstitucija
- hitro reagiranje
- entuziastičen, hitro se navduši
- izredno hitro dojema, vendar hitro pozablja
- ne mara hlada, mraza
- nagnjenje k suhi koži
- nagnjenje k zaskrbljenosti
- lahko in prekinjeno spanje, težko zaspi
- nereden tek in prebava
- nagnjenje k zaprtosti
- nagnjenje k napenjanju
- veliko miselne aktivnosti

Bolezni

Večino bolezni, ki jih danes poznamo se razvije iz neravnotežja vata doše. Za vata došo je značilno da se po telesu nahaja napetost in bolečina – skeleča. Prenakopičena vata doša vodi v bolezni srca in prevelikega pritiska, psihične motnje, astmo, suh kašelj, hripav glas, pogoste vetrove in neredno prebavo – tudi zaprtje, anksioznost.  Poleg naštetega daljše obdobje prenakopičene vata doše vodi tudi v premik in bolezensko stanje ostalih dveh doš. Vate so nagnjene tudi k različnim vrstam obrab sklepov (obraba kolka) poliartritis, revmatičnim obolenjem ki imajo trgajočo bolečino.

Vata izdelki

V Mahariši ajurvedi smo pripravili serijo vata izdelkov. Vata izdelki pomirjajo prenakopičeno vata došo. Tako kot zelen gozd odpravlja skrbi in prenapetost po dolgi službi, tako zelena barva deluje pomirjujoče na prenakopičeno vata došo. Zato so Vata izdelki zelene barve.

  Na voljo so vata čaji, začimbe, aroma olja,masažna olja,olje za lase in šamponi ter mila.

Vata čaj je izvrstno pomirjujoč. Ker toplota in tekočina pomirja vata došo, se še posebej prilega topel vata čaj. Lahko mu dodate malo mleka (npr. pred spanjem) za boljši spanec, ko ste zaskrbljeni ali preprosto preutrujeni. Vata čaj Vas bo pomiril in odpihnil skrbi.

 

 

Hrana v ajurvedi je pomembna. Posebej so za Vato pomembni topli in redni obroki. Zato smo pripravili Vata začimbo, ki pomirja vsa neravnotežja Vata doše. Pred kuhanjem zelenjave ali juhe v malo olja ali ghija popražite Vata začimbo in v hrano boste poleg zdravega okusa vgradili tudi košček zdravja za Vaše telo.

 

 

 

Aroma vata olje je enkratno za dišečo lučko v Vaši sobi, če želite v sobi ustvariti pomirjujoč in negujoč učinek. Pogosto nemir ni  samo v nas samih, ampak se prikrade tudi v naše prostore. Vata aroma olje je tako odlično če npr. težko zaspimo, ali v hladnem zimskem vremenu. Lahko ga dajemo v vlažilec zraka, če je suh zrak ali v avto kot aromo, ki pomirja napetost med dolgimi vožnjami. Z Vata oljem si lahko namažemo tudi točke na glavi, kjer je napetost ali kapnemo kapljico ali dve na roko in vsake toliko malo poduhamo. S tem se pomirimo takoj. Lahko ga nakapamo tudi v kopel da bo pomirjujoča ali ga kapnemo v masažno olje za dodaten pomirjujoč učinek.

 

 

 

Vata masažno olje je prav gotovo najmočnejši pripomoček za učinkovito zmanjševanje prenakopičene vata doše. Po telesu se v koži nahaja ogromno čutil tipa, ki povezani z našimi živci. Olje je najboljše sredstvo za pomirjanje Vata doše in vata masažno olje je olje, katerega  ta učinek je največji. Privoščite si masažo telesa po napornem dnevu in potem toplo kopel z Vata aroma oljem in videli boste kako se bo izboljša Vas spanec in koncentracija.

 

 

 

Ljudje z veliko vate imajo suho kožo in suhe lase. Zato se svetujeta vata šampon in vata milo. Oba negujeta in odpravljata suhost naše kože in las, ter prinašata pomirjujoč učinek na naše telo. Za suh tip kože je sta na voljo še vata telesni losion in vata negovalna krema za obraz.

Za vse ljudi, ki trpijo za nemirom, anksioznostjo, suhimi lasmi ali napetostmi v glavi toplo svetujemo masažo lasišča z oljem za lase Vata. Le to ima pomirjujoč učinek na našo glavo in lasje postanejo zdravi in svetli. Hkrati po lasnih koreninah olje pronica v glavo in odpravlja suhost, kar je podlaga nemiru.

Ljudje, ki imajo neuravnoteženo vata došo lahko uživajo vata izdelke skozi celo leto ali ob priložnostih (npr. če smo nemirni). Zelo primeren čas za uporabo vata izdelkov je zima oz. mrzlo suho vreme.