page headline img

Pita doša

Tipi ljudi, pri katerih prevladuje "Pita doša" so normalno visoki in lepega, atletskega telesa, imajo dober apetit, hitro prebavo. So redoljubni, polni moči, hitrih odločitev, odločni, a tudi nagnjeni k jezi in hitro ranljivi ter dovzetni za težave s prebavili.

test

Pita ljudje so naravni voditelji: vedno malo odstopajo od drugih, hkrati pa so pogosto preambiciozni, nagnjeni k preobremenjevanju kar pogosto vodi k izgorelosti. Če je uravnotežena pita ljubeča in negujoča je prenakopičena pita nagnjena k izbruhom jeze in k nestabilnim čustvom. Ljudje s prenakopičeno Pita došo radi tudi kritizirajo, so ljubosumni in preveč pedantni.

Pri opisu vata doše smo omenili tipične reakcije vata doša ljudi ob zamudi letala. Ljudje s pita došo bi reagirali popolnoma drugače.Pita tip človeka bo razburjen in jezen skočil k letališkemu okencu in se začel prepirati z uradnikom. Mogoče bo zahteval, da mu organizirajo drug let, ali pa povrnejo denar za kupljeno karto (Pita doša je odgovorna za procese metabolizma v telesu, zato so Pita ljudje navadno bolj "ognjeni", kolerični. So zelo pronicljivi, radi vodijo in ukazujejo).

Poglejmo še enkrat osnovne lastnosti Pita doše:

- srednja debela, navadno atletska telesna konstitucija
- hitro dojemanje, srednje dober spomin
- ambiciozen, voditelj, redoljuben
- občutljiv na sonce in vročino
- normalna koža
- pogosto svetlolas ali rdečelas; pegast, z materinimi znamenji
- hitro razdražen in razburjen
- dober govornik, oster razum
- dober apetit, dobra prebava
- Ijubi mrzle jedi in pijače
- pronicljive oči, lahko nagnjen k cinizmu

Bolezni

Pita bolezni velja jemati resno saj lahko vodijo v resna zdravstvena stanja. Najbolj poznane so težave, ki izhajajo iz prenakopičene pite v prebavi. To lahko vodi do žgočega občutka v želodcu, vnetja želodca ali črevesja, rane na želodcu, refluksa, pogostejših drisk ali vnetij druge vrste. Posledica slabe prebave so tudi pogosti glavoboli in motnje v koncentraciji. Prenakopičena pita doša vodi tudi v bolezni kože in bolezni oči, kakor tudi nekatere bolezni srca in bolezni jeter (npr. hepatitis). Za prenakopičeno pita došo so značilna razna vnetja po telesu (npr. vnetje grla).. Pite so pogosto preveč potijo težave imajo z zbujanjem ponoči ali vročinskimi napadi. Pite so nagnjene tudi k revmatoidnem artritisu, posebej takšnemu z žgočimi bolečinami

Pita izdelki

Pita izdelki Mahariši ajurvede delujejo osvežilno in hladilno na prenakopičeno pita došo. Pita izdelki so modre barve in tako kot svežina gorskega potoka ali hladne vode (moder ventil na pipi) umirjajo prenakopičeno vročino (pito) v našem telesu.

Na voljo so pita čaji, začimbe, aroma olja,masažna olja, olje za lase in šamponi ter mila

Pita čaj je ima zelo blagodejen učinek na našo prebavo. Pomirja žgoč občutek v želodcu ali pa harmonizira našo preveliko jezo. Ker hladi ga je najbolje piti mlačnega skozi ves dan. Prijeten grenko sladek okus deluje harmonično na naše telo in duha.

 

 

Pri nas so velikokrat v navadi paradižnikove jedi ali jedi iz druge rdeče zelenjave. Pita začimbe z prijetnim okusom curry-ja  tem jedem prinašajo blagodejen vpliv na naše telo, ker sicer rdeča zelenjava kopiči pita došo v telesu. Tako so pita začimbe nujen dodatek vsem ki trpijo za zakisanostji etc..

 

 

Pita aroma olje je dobrodošel pripomoček v vsaki družini saj prinaša harmoničen vpliv v dom. Pomirja jezo in nestrpnost in vzpodbuja ljubezen. Pomirja pita došo, ki se je nakopičila v prostoru. Z pita aroma oljem si lahko namažemo tudi točke na telesu, kjer se pojavljajo žgoči občutki ali vnetja ali dve na roko in vsake toliko malo poduhamo. S tem ustvarimo harmoničen občutek. Lahko ga nakapamo tudi v kopel ali ga kapnemo v masažno olje za dodaten harmoničen in hladilen  učinek.

 

 

Masaža telesa ima lahko zelo blagodejen učinek tudi na pita došo. Posebej dober učinek ustvarimo lahko z uporabo Pita masažnega olja. Le to deluje na občutljivo kožo hladilno in pomirjujoče. Koža je človekov največji organ in zato je nega kože izredno pomembna.

 

 

Za občutljivo kožo se svetuje uporaba pita mila. Na voljo je tudi olje za lase pita in pita šampon. Le to se svetuje vsem , ki trpijo za žgočim občutkom (glavobolom) v glavi, ali jim izpadajo lasje ali mogoeč imajo preveč prhljaja. Za občutljiv tip kože sta na voljo še vata telesni losion in vata negovalna krema za obraz.

 


Ljudje, ki imajo neuravnoteženo pita došo lahko uživajo pita izdelke skozi celo leto ali ob priložnostih . Zelo primeren čas za uporabo pita izdelkov je toplo ali celo vroče vreme, zato se njihova uporaba svetuje poleti in v pozno jesen.