page headline img

Kapha doša

Tip človeka s prevladujočo kapha došo ima močnejšo telesno konstitucijo, počasno prebavo, srednje razvit apetit in nagnjenje k debelosti. Spi globoko, je močan in vztrajen, duševno uravnotežen, prijazne narave, prej lenoben kot športnik. Ima dober spomin in se zelo metodično loteva dela.

Prenakopičena kapha doša se kaže v letargičnosti in depresijah. Tudi v težkosti telesa, lenosti in nagnjenosti prehladnim obolenjem (kašelj z veliko sluzi).

In če se vrnemo na letališče in pogledamo, kako bi človek s prenakopičeno kapha došo reagiral na zamudo letala: verjetno bo mirno obsedel na stolu in potrpežljivo čakal na odloženi polet. (Kapha doša je povezana s fiziološko strukturo, gradnjo, zato ima lastnost stabilnosti, nepremičnosti. Kapha ljudje so debelejši, umirjeni in odpuščajoči).


Poglejmo še enkrat osnovne lastnosti Kapha doše:

- debelejša telesna konstitucija
- počasna, metodična aktivnost
- počasno dojemanje, dober spomin,
- odpor do meglenega in mokrega vremena
- precej mastna, mehka koža
- se le počasi razdraži ali razburi, prijazen in ljubeč
- dolg, globok spanec
- počasna prebava, slab tek
- redno iztrebljanje
- mirna, uravnotežena osebnost

 

Bolezni

Kapha bolezni je najmanj od bolezni doš, vendar so težje ozdravljive. Prenakopičenost Kapha doše se kaže v prenakopičenju mase, strukture… zato se pogosto pojavljajo pri neuravnoteženi kaphi razni tvori, tumorji, ciste etc. tudi rakava obolenja. Ker prekomerna kapha nastane zaradi nagnjenosti k materialnemu lahko iz tega povlečemo zakaj je na zahodu v zadnjih desetletjih toliko rakavih bolezni. Tudi razna prehladna obolenja, pljučnice, asthma, bronhitis, zamašen nos so posledica nakopičene kapha doše. Tudi razne otekline, nabiranja tekočin v telesu, povečanje organov, otekli sklepi so posledica nakopičene kapha doše.

 

 

Kapha izdelki

Kapha izdelki delujejo poživljujoče in vzpodbujajoče. Ker vnašajo v naše telo kvaliteto ognja so rdeče barve. 

Na voljo so kapha čaji, začimbe, aroma olja,masažna olja, šamponi ter mila.

Kapha čaj je krepi dobro voljo in daje energijo. Lahko ga pijemo zjutraj namesto kave ali po vsakem obroku v primeru npr. težkega občutka po obroku, saj poskrbi da se hrana bolje prebavi. Kapha čaj ima poživljajoč učinek. V telesu poveča agni – prebavni ogenj, kar posledično pomeni da se prebudi v nas princip energije. Ker poživlja ga ljudje nagnjenosti k kapha doši lahko pijejo cel dan, tisti drugi pa za ustvarjanje poživljajočega občutka ali če se počutimo težke, utrujene. Samo opozorilo:  dobra je tudi telesna vadba in počitek.

 

Kapha začimbe bodo prinesle jedem rahlo pekoč okus, zato so primerne za boljše prebavljenje hrane. Lahko ga dodamo tudi npr. težje prebavljivim  jedem.

 

 

 

 

Tudi kapha aroma olja delujejo vzpodbujajoče zato so primerne če se pojavlja težka ali lenobna atmosfera v prostoru. Z kapha aroma oljem si lahko namažemo tudi točke na telesu, kjer se pojavljajo topi občutki ali otekline ali dve na roko in vsake toliko malo poduhamo. S tem ustvarimo poživljujoč občutek. Lahko ga nakapamo tudi v kopel ali ga kapnemo v masažno olje za dodaten poživljujoč učinek.

 

 

Ljudje s prenakopičeno kapha došo imajo mastne lase in mastno kožo. Zato so primerni kapha šampon in kapha milo, ki odstranjujeo to pretirano oljnatost s kože in las.

 

 

 

Ljudje, ki imajo neuravnoteženo kapha došo lahko uživajo kapha izdelke skozi celo leto ali ob priložnostih (npr. če smo lenobni, težki). Zelo primeren čas za uporabo kapha izdelkov je spomlad oz. mrzlo vlažno vreme.