page headline img

Trije telesni tipi

Tri načela telesa - tri doše

Sodobna medicina se običajno ukvarja z boleznijo, ne pa s pacientom. Zahodno medicino vedno najprej zanima, kaj je narobe s pacientom in katero bolezen ima. V nasprotju s takšnim pristopom Mahariši ajurveda vedno najprej pogleda človeka kot celoto in ugotovi kakšen je njegov telesni tip. Tip konstitucije namreč določa človekovo nagnjenost k določenim boleznim ali neravnotežjem, njegovo reagiranje na zdravila, hrano, barve, arome, in vrsto telesne aktivnosti.

Kaj to pomeni?

Vsi vemo, da ljudje različno reagiramo na različne dražljaje. Nekomu bo jutranji kozarec pomarančnega soka dal občutek vitalnosti in svežine, nekomu drugemu pa neprijeten občutek kisline v želodcu. Nekdo lahko poje ogromne količine hrane in ne pridobi niti kilograma na telesni teži, nekdo drug pa hrano samo pogleda in se zredi. Ljudje različno reagiramo na hrano, barve, dogodke, okoliščine, telesno aktivnost, in druge dejavnike.

Zakaj je tako?

Mahariši ajurveda pravi, da obstajajo različni tipi ljudi. Vsak tip ima svoja nagnjenja k določeni hrani, telesni aktivnosti, dnevni rutini, barvam, in čustvom. Zato ljudje različno reagiramo na različne dražljaje iz okolice. Ker nam razumevanje različnih tipov ljudi omogoča enostavno uravnotežiti fiziologijo, si oglejmo kakšni so ti različni tipi telesne konstitucije in kako jih določimo.

Mahariši ajurveda najde vzrok za vse raznolike telesne procese v treh osnovnih načelih, ki se imenujejo tri doše. Te tri doše se v Mahariši ajurvedi imenujejo Vata, Pita in Kapha.


Vata doša uravnava vse procese gibanja in transformacij v telesu.

Pita doša uravnava procese presnove.

Kapha doša je odgovorna za vse, kar je povezano s strukturo telesa.

 

V telesu so vedno prisotne vse tri doše, vendar pa običajno ena ali pa dve prevladujeta. Zakaj so tri doše tako zelo pomembne?

 

Prevladujoča doša določa tip človeka, njegovo nagnjenost k različnim boleznim, in njegove preference za različne vrste hrane, glasbe, barv, in načine življenja. Ko se spoznamo s temi osnovnimi in zelo enostavnimi načeli Mahariši ajurvede hitro pri sebi uvidimo, da imajo naše na prvi pogled zelo raznolike zdravstvene tegobe ali vzorci obnašanja en sam skupni in osnovni razlog: motnjo v delovanju ene od treh doš. To nam omogoči z eno samo potezo olajšati zelo različne zdravstvene tegobe. V tem leži izjemna praktična uporabnost Mahariši ajurvede - da z enostavnimi in naravnimi pristopi hkrati razrešimo zelo raznolike težave, ki imajo v svoji osnovi en sam skupen vzrok.

 

Ponazorimo to s preprostim primerom: če pogledamo okoli sebe, vidimo na milijone različnih barv. A vse te barve lahko sestavimo iz treh osnovnih barv: rdeče, rumene in modre. Katerokoli barvo lahko ustvarimo z ustrezno kombinacijo teh treh osnovnih barv. Za nekoga, ki ne pozna te zakonitosti, je barvni svet neskončno raznolik in zapleten. Za nekoga, ki pozna zakonitost sestavljanja barv, pa so stvari zelo enostavne.

Podobno je s fiziološkimi procesi v našem organizmu: na prvi pogled zelo raznolike pojave lahko enostavno razumemo kot kombinacijo treh osnovnih načel: Vate, Pite in Kaphe. Ko enkrat razumemo lastnosti Vate, Pite in Kaphe, zlahka povsod prepoznamo te tri osnovne gradnike. To nam omogoča zelo enostavno in učinkovito regulirati različne telesne procese. Zato je Mahariši ajurveda zelo preprosta in hkrati zelo učinkovita.

Ko govorimo o neuravnoteženih došah najpogosteje mislimo s tem na prenakopičeno došo.