page headline img

Začimbe

Slika Začimbe in churne

Vata, Pitta in Kapha čurne

V najpomembnejšem tekstu Charak samhiti je navedeno, da obstaja šest osnovnih okusov: sladki, kisli, slani, grenki, trpki in pekoči. Po ajurvedi mora hrana vsebovati vseh šest okusov. Če manjka le eden od njih, ostane človek po obroku neizpolnjen. Posledica tega je prenajedanje, saj poskušamo nezavedno najti manjkajoči okus. Pogosti obiski hladilnika v popoldanskih ali nočnih urah so posledica nepravilne prehrane in pomanjkanja okusov v naši prehrani.

Celovit obrok mora torej vsebovati vseh šest okusov, česar pa ni vedno lahko doseči. Zato ajurveda priporoča uporabo posebne mešanice začimb (čurna=mešanica), ki vsebuje vseh šest okusov.

Obstajajo tri vrste začimbnih mešanic. Vsaka posebej pomaga uravnotežiti eno došo, čeprav v osnovi vsaka mešanica uravnava vse tri doše. Čurne lahko potresete po hrani, jih dodate solati, vmešate v omako, jih prepražite na ghiju (prečiščenem maslu) na katerem nato prepražite hrano - možnosti je ogromno. Najbolje je, da imate v svoji kuhinji vse tri čurne in jih uporabljate po okusu in v skladu z razpoloženjem. Tako na enostaven način ustvarite skladen, okusen obrok, ki bo popolnoma zadovoljil vaše čutilo okusa.