page headline img

Oralna higiena

Lepi, beli zobje!
Vidimo jih vsepovsod: v nasmehih s plakatov, v revijah in s televizijskih zaslonov. Vedno nas prevzamejo in navdušujejo, saj jih povezujemo z vitalnostjo in lepoto.

ustna higiena

Široka paleta izdelkov za higieno ust

V resnici je ustna higiena zelo pomembna za naše splošno dobro počutje in zdravje. To dejstvo je bilo dolgo časa spregledano. Ajurvedska besedila opisujejo to celostno povezanost do podrobnosti, obenem pa vsebujejo dragocene napotke, ki omogočajo vsakomur, da ima vse življenje zdrave zobe ter svež in prijeten ustni dah.
Izvirno ajurvedsko besedilo Charak samhita na primer pravi:
»Grgranje sezamovega olja je ključnega pomena za močne čeljusti, globino glasu, izvrsten občutek pokušanja in dobro okušanje hrane. Kdor redno grgra sezamovo olje, se mu nikdar ne izsuši grlo, njegove ustnice pa nikdar ne razpokajo. Karies mu ne bo napadel zob in zobje bodo imeli globoke korenine. Nikoli ne bo imel zobobola, njegovi zobje ne bodo nikoli izgubili svoje ostrine ali se zlomili in lahko bo žvečil najtršo hrano.«
Charak Samhita, Sutrasthan 5, 78-80

Zato vzemite jedilno žlico sezamovega olja in izpirajte usta v kratkih intervalih. Potem pustite olje v ustih 2-3 minute, da lahko le-to pronica med zobmi. Ne pogoltnite olja, saj se v njem med izplakovanjem ust naberejo nezdrave klice, bakterije, mikrobi ter druge odpadne snovi, ki so v ustih. Olje izpljunite, vendar ne v umivalnik, saj se lahko zaradi olja zamaši odtok. Splakovanje ust s sezamovim oljem prečisti celotno ustno votlino in ob rednem izvajanju dolgotrajno ščiti zobe in dlesni pred boleznimi.
Ajurveda prav tako priporoča, da po obroku žvečimo semena janeža in komarčka. Ne samo, da ima postopek čistilni in razkuževalni učinek, semena so tudi dobrega okusa in spodbujajo prebavo.
Ustno votlino si lahko osvežite tudi z drugimi ajurvedskimi izdelki, pripravljenimi po tradicionalnih ajurvedskih receptih.

Čistilec jezika
»Na jeziku se nalagajo razni ostanki (od prebave in dihanja), ki so vzrok za slab zadah. Zato je jezik treba redno čistiti«.
Charak Samhita Sutrasthan 5,75.

Ajurveda priporoča čiščenje jezika takoj po čiščenju zob, kajti veliko ljudi se zjutraj zbudi z »obloženim« jezikom. Obloga na jeziku vsebuje toksine in bakterije, to pa je vzrok za zadah iz ust, parodontozo, zobni karies in lomljenje zob. Zato moramo te obloge odstraniti z jezika.
Zaradi navedenega ajurveda poudarja velik pomen jutranjega čiščenja jezika. Najboljše je, da za čiščenje uporabimo prav temu namenjen čistilec jezika iz srebra ali nerjavečega jekla. Čiščenje vam bo vzelo le nekaj minut, rezultat tega pa bo splošno dobro počutje in odlično zdravje.
Ameriško združenje zobozdravnikov podpira ta preprost postopek.
Profesor Richard Price, profesor zobozdravstva v Bostonu in predstavnik Združenja zobozdravnikov pravi: »Resnično mislim, da čiščenje oblog z jezika povzdigne higieno ust na višjo stopnjo«.