page headline img

Masažna olja

abhyanga

»Kdor se redno masira, zaščiti svoje telo pred vplivom poškodb in prevelikih naporov pri delu.
Njegovo telo je mehko, močno in privlačno.
Z redno masažo delujemo proti procesom staranja.
Oljenje telesa odstranjuje telesne vonje, težke občutke v telesu in zatohlost ter odstranjuje slabo počutje in umazanijo po potenju.
Vata dominira v čutilih tipa, ki so locirana v koži. Masaža z oljem je najbolj dobrodejna za kožo, zato jo je potrebno dnevno uporabljati.«

Charaka Sutrasthana V 85-93

 

Koža je naš največji organ. Kot kemična tovarna ustvarja hormone, zaščitne snovi in večje število življenjsko pomembnih substanc. Kožni milje (varovalni film in pH vrednost) igra zelo pomembno vlogo pri varovanju kože pred tujki in bakterijami. Tudi dihamo preko celotne površine kože.

Zato je nega kože tako zelo pomembna. Ajurveda svetuje poleg dnevnega umivanja tudi masažo celotnega telesa.

Masaža pomirja naš živčni sistem in hormonske žleze. Okrepi naš krvožilni sistem in pomaga odstraniti strupe iz telesa. Mišice, vezna tkiva in sklepi so okrepljeni, koža postane nežna in naoljena in vzdržuje svilnat sijaj. Tudi vsi notranji organi se stimulirajo skozi refleksne cone. Ajurvedska masaža bi morala biti sestavni del dnevne rutine. Pred jutranjim tuširanjem ali kopeljo oživlja kroženje krvi in zaščiti kožo pred močnejšo izsušitvijo.

 

 

Masažna olja Mahariši ajurvede so izdelana na osnovi najboljših sezamovih olj iz BIO proizvodnje. Izdelana so v dolgotrajnih postopkih, ki vključujejo večkratno prekuhavanje ustreznih zelišč v olju. Na ta način se olje »ozdravili« in njegovo delovanje je veliko močnejše. Sezamovo olje je med vsemi olji najboljši za mešanje z zelišči, saj zelišča najgloblje vtre v naše tkivo, hkrati pa je izredno učinkovito pri odstranjevanju nečistoč.